Brev från Israel, Featured, svenska

Jag heter Oshra och jag har en bekännelse

Jag heter Oshra och jag har en bekännelse: Jag älskar Israel! Verkligen!

Vi har ett otroligt poetiskt språk, vi har storstäder och gröna ängar och gula öknar. Vädret är fantastiskt; det är aldrig för varmt eller för kallt. Vi har stränder och vi har vackra berg. Vårt utbildningssystem är ett av världens bästa; vi uppmuntrar stora tänkare och att tänka utanför ramarna. Vår sjukvård är inte alltför dyr. Vi får lov att säga vad vi tycker och att protestera när det behövs – och vi gör det utan våld. Israel är ett fantastiskt land. Jag älskar det. Verkligen.

Misstförstå mig inte – det är inte alltid lätt för mig att erkänna det. Jag håller inte alltid med om det mitt land gör. Jag är pacifist. Jag har vad man skulle kunna kalla en romantisk syn på livet. Jag väljer detta själv! Jag väljer att vara lite naiv och att tro att om människor vill ha fred så kan de göra skillnad. Jag tror inte att våld är svaret, men jag vet att det finns många tillfällen när det inte finns något annat val.

Det är ingen här som faktiskt vill ha krig. Vi vill leva våra liv i fred, vi vill öppna tidningen och läsa artiklar om fotboll eller vetenskap eller till och med om någon ministers genanta sexfilmer! Allt utom krig.

Vi hatar inte araber. Vi lever tillsammans med dem, arbetar tillsammans med dem, blir vänner med dem. Det är medierna som gör det hela så otäckt. Det är samma medier som alltid visar den smärta och det lidande som folket i Gaza lever med, utan att någonsin nämna de stackars människor som lever i Israel under ständigt terrorhot.

Det är så här: BÅDA SIDOR ÄR DRABBADE. Krig suger för båda sidor! Vi njuter inte av detta. Vi vill bara leva vårt liv i fred, dricka vårt morgonkaffe och koppla av. Vet ni hur svårt det är att koppla av här? Varje gång en överljudsknall hörs tror man att landet är under attack. Varje gång en motorcykel varvar utanför huset så att det låter som varningssirenen så får man hjärtat i halsgropen.

Jag arbetar som grafisk konstnär och illustratör. För en månad sedan, under de senaste bombattackerna, hade jag en kund från Be’er Sheva (i södra Israel) som bad mig att undvika röd färg.. ”Röd färg” är namnet på larmsystemet i södra Israel. Tänk er en värld utan röd färg! En värld där rött är färgen för passion och energi, i stället för terror och skräck…

Slutligen – vi vill bara leva vårt liv och låta andra leva sitt. Detta är Israels verkliga folks röst.


Oshra Pahima-Shemesh

Översättning: Ingrid Olsson

Connect with me on Facebook. Follow me on Twitter.