Featured, svenska

Hur en brittisk muslim ändrade sig gällande Israel

Han växte upp med ett hat mot Israel och judarna, med en far som hyllade Hitler, men Kasim Kaz Hafeez – en brittisk muslim med pakistanska rötter – ändrade sig.
Israelism.se fick den stora äran att växla några ord med denne unge man.
Här är intervjun.

Du lärde dig att ”hata Israel och judarna” när du växte upp. Hur såg detta ut till vardags?

Det var en ständig dropp av negativitet och hat mot Israel och judarna. Människor använde ordet jude som en förolämpning. Och på det extrema planet hur min far hyllade Hitler för att han mördade judar. När jag blev äldre växte även radikalismen bland de brittiska muslimerna, och det blev mycket mer utbrett. Så när jag kom till universitetet var jag redan fast i radikal islam och dess antisemitiska synsätt, vilka fick än mer näring på campus.

Vad hände som fick dig att ändra dig?

Inledningsvis läste jag Dershowitz ”The Case for Israel”. Det var första gången jag hade kommit över något positivt om Israel, och många grundläggande myter om Mellanöstern, som jag hållit som sanningar, exploderade. Jag fortsatte undersöka, till en början för att bevisa att Dershowitz hade fel, för min egen skull menar jag. Jag kunde inte tro att en palestinsk stat aldrig hade existerat. Enligt min version fanns den där och judarna stal den. Detta fick mig så småningom att resa till Israel för att ta reda på sanningen. Verkligheten var mer ögonöppnande och förbluffande än jag hade kunnat ana.

Hur reagerade din familj på detta ditt ”nya jag”?

Chock, förvirring och misstänksamhet. Först tror människor att du gått med i Mossad eller att du finansieras av miljontals dollar av sionisterna, jag menar självklart måste du höra detta också. Många bröt helt och hållet och ville inte ha någonting med mig att göra, men några satte sig faktiskt ner och försökte förstå hur jag kunde gå från allt hat till att öppet stödja Israel, och många har nu blivit åtminstone mer balanserade i deras syn på Israel.

Den vinklade nyhetsrapportering om Israel, vad tror du den beror på?

Jag trodde att judarna kontrollerade media? Om de gör de gör de ett förskräcklig jobb (LOL). Jag tror att det finns ett antal faktorer, jag tror att länge trodde de israeliska regeringarna att, hej sanningen är på vår sida och människor kommer att inse det, men tyvärr är det inte så enkelt. Den palestinska myndigheten har arbetat hårt för att göra sin sanning till Sanningen. I denna ”sanning” målas palestinierna upp som maktlösa offer vilket rättfärdigar nästan allt de gör. Israel däremot ses som denna militära maskin som begår krigsförbrytelser. Upprepar du lögnen tillräckligt många gånger så blir den sann för många människor.

Människor verkar besatta vid Israel, varför tror du att det är så?

Det har blivit det trendiga saken, och den kommer med sina egna modeaccessoarer och slagord. En massiv invandring av muslimer i Mellanöstern har också ägt rum, från länder där regimer ständigt använt Israel/Palestinafrågan som ett sätt att förringa sina nationella tillkortakommanden Regimer som alltid ger judarna skulden. Så den inställningen har importerats till Europa och det finns så många organisationer som arbetar för att främja frågan och se till att den alltid är på tapeten.

Åtminstone i Sverige verkar det som om det inte finns något Israel utan palestinierna. Det vill säga, inga goda nyheter (eller några nyheter överhuvudtaget) rapporteras utan att nämna konflikten eller palestinierna. Upplever du också det?

Ja, till 100%. Du kan inte tala om Israel utan att nämna palestinierna och det är frustrerande, men jag antar medierna vill ha rubriker, och judar och araber som bor tillsammans i Jerusalem kommer inte att få känslor att svalla. Men det är konstigt, även i den allmänna konversationen är det omöjligt att bara tala om Israel utan att palestinierna måste nämnas. Men hatet är så intensivt mot Israel, vilket kanske förklarar det till viss del, jag menar, jag är Israelvän men jag har ingenting emot palestinier som vill leva i fred och skulle stödja dem på alla sätt jag kan. Men folk tror som så att när du säger att du är pro-israelisk måste du vara anti-arabisk eller hata muslimer. Det säger oss mer om deras mentalitet än om min egen.

Vad har du för syn på bosättningarna?

Bosättningar kommer alltid att vara en särskilt svår fråga av en mängd olika skäl, men är de det största hindret för fred? Inte alls, det är struntprat. Israel har demolerat bosättningar i Sinai och Gaza i hopp om fred. Hindret för fred är det blinda hatet, önskan att förinta hela Israel. När man läser verkliga fakta om bosättningarna är det chockerande att de täcker mindre än 2% av Judéen och Samarien. Jag antar att det är bara en bekväm käpp att piska Israel med.

Och hur skulle denna konflikt kunna komma till ett slut?

Helt enkelt när hat upphör, när folk förstår varandra och slutar prata om att köra dem ut i havet eller kallar dem djur.

kasim_swedish_feat

Connect with me on Facebook. Follow me on Twitter.

About Kim Milrell da Costa

Pro-Israel blogger since 2008.

Comments Closed

Comments are closed. You will not be able to post a comment in this post.