Featured, svenska

Dag 1 på ZF UK:s Israelresa

Jag har nyligen börjat arbeta på Sionistiska Federationen i Sverige och nu är jag i Israel med ”kollegorna” från London.

Dagen började på Carlton Hotel i Tel Aviv, med ett kort introduktionsmöte och korta individuella presentationer.
Därefter hoppade vi in i vår buss och åkte till den brittiske ambassadörens residens. Vi fikade och herr Matthew Gould talade om relationen mellan Israel och Storbritannien. Han talade även om läget i Mellanöstern och om utvecklingen i Iran samt om – vad jag brukar kalla – huliganmedia.
En frågestund följde och ambassadörens hund Sophie knyckte croissanter från gästernas tallrikar.

Vi klev på bussen igen och kördes till ITIC (Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center). Vi fick en kort introduktion om vad de pysslar med och därefter visades vi in i de två ”terrorrummen”. En charmerande farbror visade upp och berättade om tillvaratagna palestinska föremål, såsom de kartor som används i skolorna, där Israel inte finns. Till motsats från de korrekta kartor som officiellt visas upp. Avsaknaden av Israel märktes även av i de EU-sponsrade skolböckerna. Vi fick även se bland annat kassamraketer och hur självmordsbombare hyllas i de palestinska områdena. De absurda broschyrerna om hur självmordsdåd är reko och hyvens gjorde mig kall inombords.

Vi mötte den tidigare chefen för MossadEfraim Halevy. Han pratade om sitt yrke och om säkerhetsläget för Israel och om händelserna i Mellanöstern i allmänhet.

Vi såg en film om hur Mossad och andra aktörer arbetar under cover. Därefter berättade en dam om hur Mossad arbetade i det förflutna och om de i arbetet dödade människorna vars namn finns inristade minneslabyrinten på centret. Oerhört intressant och rörande. (Som hur israelerna tog sig till Sudan och under tolv år låtsades bygga turistbyar då de i själva verket samlade ihop de etiopiska judarna för att ta dem från misären till Israel.)

Efter denna mycket intressanta upplevelse reste vi norrut, till byn Isfiya där många druser bor, i närheten av Haifa. En trevlig man berättade om hur druserna lever tillsammans med judar, muslimer och kristna och hur alla har det gott. Han berättade även om drusernas religion och traditioner. Därefter åt vi ljuvlig – väldigt sen – drusisk lunch.

Bussfärd tillbaka till Tel Aviv. Vi skulle träffa Asaf Zamir – Deputy Mayor of Tel Aviv – men på grund av sen ankomst på grund av trafikkaos så hann vi inte det.
En mycket intressant och lång dag!

Och jag lärde mig att den enda kosher McDonalds-restaurangen som finns utanför Israel hittas i Buenos Aires!

bild 1

bild 2

Raketer.

bild 3

Självmordsbombarhyllande broschyrer.

bild 5

Inget Israel på de palestinska kartorna. Ej heller i de palestinska skolböckerna (som våra skattecash bekostar).

bild 2

bild 4

Används av självmordsbombare.

bild 1

9/11 firas. Här i format av en tändare.

bild 3

Före detta chef för Mossad talar.

bild 4

Drusisk middag.

bild 5

Vy i Isfiya.

Connect with me on Facebook. Follow me on Twitter.

Comments Closed

Comments are closed. You will not be able to post a comment in this post.