Featured, svenska

Dags att tala klarspråk

je suis juif

Det är ‘lustigt’ hur de svenska tidningarna först mer eller mindre ignorerar den antisemitiska aspekten av det vidriga som hände i Paris – för att sedan snabbt rapportera om en minimal liten ortodox blaska som ingen israel – som inte är superortodox – läser eller knappt ens har hört talas om.

En kan ana samma vidriga stank som alltid breder ut sig i de svenska tidningarna – Israel (och judarna) ska misstänkliggöras och dras i smutsen. Varenda liten chans som kan spä på ilskan mot landet och folkgruppen tas omedelbart.

Att det i denna artikel dessutom nämndes att den israeliska tidningen i fråga är ‘israelisk’ medan den jättestora, sekulära israeliska siten Walla.com är ‘judisk’ – ja, det var bra märkligt. (Artikeln är nu redigerad.) (SvD kör dock fortfarande med originaltexten.)

Tack och lov finns kloka kommentarer att läsa.

Skärmavbild 2015-01-13 kl. 19.36.20 Skärmavbild 2015-01-13 kl. 19.36.48 Skärmavbild 2015-01-13 kl. 19.37.11


Nu kan dock media inte längre blunda för antisemitismen – och inte heller varifrån den kommer.
Och det är glädjande. Men lite väl sent påtänkt.

”Extremister av alla sorter – höger, vänster eller jihadister – har några få framträdande likheter. En är deras förkärlek för att attackera judar.”
”De som oftast fällde ”negativa yttranden om judar” var vänsterextremister. När frågan gällde fysiskt våld och hot var det däremot oftast extrema muslimer som låg bakom.” Judarna är åter måltavlor

”Den respekt som muslimer – både i Sverige och i arabvärlden – har rätt att kräva av andra måste vara ömsesidig. Protesterna mot Muhammedteckningar eller mot satir skulle vara mera förståeliga om reaktionerna var lika starka mot den intolerans som råder i stora delar av den muslimska världen mot judar, kristna och andra grupper.” Judar hotas i hela Europa


Ja, det är mycket nu.
Och som jag brukar säga:

Kan man inte skydda sin judiska befolkning så har man inte rätt att ha åsikter om hur den judiska staten försvarar sig (mot just sådana som judarna flydde från i Europa – det sjunkande skeppet.)

Je suis juif!

Connect with me on Facebook. Follow me on Twitter.

Comments Closed

Comments are closed. You will not be able to post a comment in this post.